”Antalet bluffakturor ökar” – eller inte alls

6 september, 2016 i Bedrägeri

Antalet anmälda bluffakturor i landet minskade med 30 procent under årets första sex månader jämfört med samma period 2015, skriver Norrtelje Tidning. I Stockholms polisregion anmäldes dock 1 969 fall första halvåret. Det är en ökning med 342 anmälningar. Statistiken kommer från BRÅ och har sammanställts av Visma. Till artikeln >>
Peter Forsman, expert på fakturabedrägerier, konstaterar att visst kan man läsa statistik men det blir inte rätt för det. ”Saken är att under ett större ärende i Uppsala/Piteå så sattes poliser att under april/maj 2015 registrera flera tusen ”fakturaerbjudanden” (som inte ens distribuerats till tilltänkta offer) som enskilda anmälningar”, skriver han på sin blogg. Därmed ökade bluffakturorna för 2015 i BRÅ:s rapport. Eftersom det gick felaktigt upp förra året, så går det lika felaktigt ner i år, konstaterar Peter Forsman. Till inlägget >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.