EU reglerar grytlappen

8 september, 2016 i Hälsa

Den matlagande europén ska i fortsättningen kunna vara lugn om att grytlappen verkligen skyddar mot höga temperaturer, skriver TT. Bakgrunden är att grytlappen ska börja räknas som en så kallad personlig skyddsutrustning. För dessa finns sedan många år en mängd EU-regler som ska garantera att produkten, till exempel hörselskydd, flytväst, skydd för sågar och liknande, verkligen skyddar den som använder den. Den som säljer grytlappar är enligt förordningen i princip skyldig, liksom den som säljer flytvästar, att visa dokument om att den lever upp till EU:s säkerhetsstandard. Men för hemmavirkaren som vill göra en god gärning finns ändå en möjlighet till undantag. Om grytlappen inte räknas som skyddsutrustning utan i stället ska ses som en ”dekorativ hantverksprodukt”, då gäller inte förordningen. Bara man inte insisterar på att de verkligen ska användas som grytlappar. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.