Mindre förpackningsmaterial inte alltid bra för miljön

8 september, 2016 i Livsmedel, Miljö

Mindre förpackningsmaterial, kan nÃ¥gon vara emot det? Mindre att ta hand om i köket, mindre pÃ¥verkan pÃ¥ miljön. Eller? Ofta glöms det bort att förpackningens utformning pÃ¥verkar vÃ¥rt beteende och att slutresultatet därmed inte alltid blir det önskvärda, skriver Karlstads universitet i ett pressmeddelande. Forskare vid universitetet har analyserat en ny köttfärsförpackning i form av en tub, liknande de för till exempel ärtsoppa. Tuben bestÃ¥r av mindre material, 6 gram jämfört med 21 gram för det trÃ¥g som normalt används. Tuben är ocksÃ¥ kompaktare och därmed lättare att transportera och har längre hÃ¥llbarhet. – Vad man glömmer är ofta att inkludera människors beteende i miljöjämförelser av olika produkter, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem och huvudförfattare till studien. I tuben blir det kvar minst 5-10 gram köttfärs i en halvkilosförpackning, dels som en hinna som fäster vid plasten, dels för att ändarna är svÃ¥ra att tömma helt. Detta lilla spill orsakar mer miljöpÃ¥verkan än vad man tjänat pÃ¥ att minska mängden material i förpackningen. Generellt sÃ¥ källsorterar vi konsumenter dessutom i lägre grad om förpackningen upplevs kladdig. – Att köttfärsen i tuben har längre hÃ¥llbarhet minskar säkert svinnet i butik och i hushÃ¥llen. Om det slängs minst tvÃ¥ procent mindre köttfärs pÃ¥ grund av den längre hÃ¥llbarheten blir tuben det bättre alternativet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.