Restauranger får inte kalla sig ekologiska

15 september, 2016 i Handel, Livsmedel

Efterfrågan på ekologiska livsmedel ökar hos stockholmarna. Och med efterfrågan har allt fler serveringar börjat servera just ekologiska varor och rätter, skriver Mitt i Stockholm. Det finns ingenting som regelmässigt hindrar verksamheterna att servera ekologisk mat, men att på menyer och skyltar marknadsföra sitt utbud med ordet ekologiskt är emot reglerna. Nu har Livsmedelsverket föreslagit nya regler för att restauranger ska kunna marknadsföra sig med ordet. De nya reglerna innebär att storhushåll kan göra ekologiska påståenden om enskilda ingredienser, enskilda rätter och om hur stor andel av verksamhetens totala inköp som är ekologiskt. Men miljöförvaltningens farhåga är att reglerna gör att färre vill servera ekologiskt. man menar att det kan vara omöjligt att märka en maträtt som 100 procent ekologisk, eftersom det är svårt att kontrollera. Förvaltningen tycker därför att möjligheten att märka enskilda rätter bör strykas från förslaget. Förvaltningen anser dessutom att det inte är särskilt intressant för en konsument hur stor andel av varorna som är ekologiska. Däremot finns ett behov av att göra påståenden i linje med ”ekologiskt café” eller ”ekologisk restaurang”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.