Airbnb har problem med diskriminering

3 oktober, 2016 i Handel

Uthyrningstjänsten Airbnb – som förmedlar privata rum och lägenheter till gäster över hela världen – har problem med diskriminering. Det visar en granskning som Ekot gjort tillsammans med Kaliber. Ekot lånade flera svarta och vita personers Airbnb-konton. Med hjälp av de svarta personernas konton frågade vi 200 Airbnb-värdar i Stockholm, Göteborg och Malmö om deras boenden var lediga några specifika datum. Mer än hälften som svarade sa ja. Men när vi frågar de som sa nej igen från ett konto som tillhör någon av de vita testpersonerna svarar nästan var tredje värd istället att lägenheten är ledig. Normalt är privatlivet skyddat från diskrimineringslagstiftningen men i det här fallet när man har annonserat på en kommersiell sida med syfte att tjäna pengar kan det här personerna göra sig skyldiga till diskriminering. – Så som diskrimineringslagen ser ut i dag, så är det värden som ansvarar för det, säger Diskrimineringsombudsmannens processchef Martin Mörk. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.