Sara fick rätt mot bilverkstaden

5 oktober, 2016 i Konsumenträtt, Motor

Sara åkte till Dalarna i somras för att simma Vansbrosimmet. När hon kommer fram kollapsade kopplingen trots att hon hade lagat den bara ett halvår tidigare, skriver P4 Kalmar. Bilen var hon tvungen att lämna in på en verkstad i Dalarna och hon fick ta tåget hem. – När jag väl fick hem bilen hit igen när den var reparerad och körklar så ville jag ju givetvis ha ersättning för det här. Jag fick ju stå för kostnaden andra gången när jag hade lagat den, säger hon. Verkstaden i Kalmar nekade henne dock. När hon fick hjälp av Kalmar kommuns konsumentrådgivare Leif Holmström ändrade de sig och lovade henne pengarna tillbaka. Leif Holmström berättar att det är många som inte vet vilka rättigheter man som konsument har och att det är få som utnyttjar hans hjälp. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.