Hundratals id-kapningar varje dag

10 oktober, 2016 i Bedrägeri

Antalet id-kapningar ökar lavinartat, och att få sin identitet kapad innebär stora besvär och kostnader för den som drabbas, skriver SVT Nyheter Stockholm. Det kan handla om att någon annan tecknar ett abonnemang eller beställer varor i ditt namn. Under 2015 id-kapades mer än 85.000 personer i landet. Den siffran passerades redan i augusti i år. Fortsätter utvecklingen i samma takt kommer cirka 130.000 personer ha fått sin identitet kapad innan årets slut. Enligt polisen id-kapas omkring 350 personer varje dag i Sverige – en utveckling som oroar polisen. Under oktober pågår Europeiska informationssäkerhetsmånaden och då vill polisen uppmärksamma privatpersoner om just id-kapning. Det handlar om att snabbt anmäla tappade id-handlingar eller att sätta lås på postlådan. Men trots försiktighet så kan man inte alltid skydda sig från bedrägeri. – Till absolut största delen så kommer bedragarna över kortinformationen genom att det begås stora datorintrång på stora företag, där informationen om korten stjäls. Så antalet personer som har sin kortinformation till salu utan att veta om det själva, den är väldigt stor, säger Jan Olsson på NBC. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.