Bilfirman ville bara betala halva beloppet

11 oktober, 2016 i Konsumenträtt, Motor

En Skelleftebo hade anmält ett bilköp från en lokal bilhandlare till ARN och får nu rätt i tvisten, skriver Norran. Några dagar efter köpet upptäckte han fel på drivaxlar och bromsskivor; att de vibrerade vid acceleration och inbromsning. Företaget tog på sig att stå för halva kostnaden och mannen fick stå för andra halvan, 4600 kronor. Företaget hävdade att drivaxlar inte omfattas av trafiksäkerhetsgarantin som köparen hade informerats om och att man hade valde stå för halva kostnaden som goodwill. ARN slår dock fast att säljaren enligt konsumentköplagen ansvarar ”… för fel som fanns vid leveransen även om felet visar sig först senare”. Eftersom bilhandlaren inte har presenterat några bevis på att felen uppkom efter köpet så blir de nu rekommenderade att ersätta kunden med 4600 kronor. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.