Så länge håller burkarna i kylen

17 oktober, 2016 i Hälsa, Livsmedel

Alla halvfulla burkar som gömmer sig längst in i kylskåpet – hur säkra är de att äta? Råd & Rön reder ut hur länge öppnade burkar kan bo i kylen innan de blir dåliga. – När man öppnar förpackningen bryter man den slutna miljön som finns i konserven. Dels tillförs syre, och dels utsätts maten för miljön runt omkring. På sommaren till exempel finns det mycket sporer i luften, som kan trilla ner i maten och bilda mögel, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket. Hon säger att det i konserverade produkter i stort sett inte kan bildas farliga bakterier som vi blir sjuka av. – Den mesta maten kan man lukta och smaka på för att avgöra om den är okej, om man inte tillhör en riskgrupp, som till exempel gravida eller de som har nedsatt immunförsvar – för dem gäller särskilda regler, säger hon. Mögel ska man däremot inte äta, eftersom det finns cancerframkallande varianter, och får man i sig mycket mögel ökar risken för att man får i sig en av dem. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.