Spartipsen som lurar dig i affären

17 oktober, 2016 i Ekonomi, Handel

Köp tre, betala för två – det är bara ett av många knep där både butiken och din hjärna lurar dig att tro att du har gjort ett smart val. Elin Helander, kognitionsvetare på sparappen Dreams och grundare av forskningsinitiativet Moneymind, listar de sämsta ”spartipsen”, skriver SvD. I 2 för 3-fallet är risken stor att man konsumerar mer än man har användning för – och ofta räknar vi inte ens på hur stor vinsten blir i slutändan när vi ser den här typen av erbjudanden. Det kan handla om några kronor. – Men hjärnan luras att tro att vi har gjort ett klipp. Vi vaggas in i en duktighetskänsla, men tar inte hänsyn till effekten av vårt agerande, säger Elin Helander. – Och då kanske du missar att ta tag i privatekonomiska beslut om gör skillnad på riktigt, så som att förhandla ned bolåneräntan eller försöka spara in på bensinkostnaderna, säger hon. Att alltid köpa billigaste varan – trots att den kanske inte smakar gott är en annan variant. Den som vill göra medvetna inköp på riktigt har stor hjälp av jämförpriset. Priset för en vara ska enligt Prisinformationslagen anges dels per förpackning, dels per kilo, liter, meter eller det mått som används för varan. Om varan säljs i lösvikt så räcker det med jämförpris. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.