Konsumentverket slår ned på reklam i sparpoddar

1 december, 2016 i Ekonomi, Handel

Konsumenter som lyssnar efter spartips i poddradio riskerar att få onyanserad reklam med på köpet. Det visar Konsumentverkets nya granskning, skriver SvD. – Som det är nu får konsumenter svårt att fatta välgrundade beslut, varnar Otto Johansson Hansson, jurist på Konsumentverket. Reklam har i normalfallet förekommit i början och slutet av poddavsnitt, exempelvis i form av en avisering om att podden ”är sponsrad av” eller ”görs i samarbete med” ett visst bolag, och då ofta följt av ett marknadsföringsbudskap om någon av bolagets produkter. Enligt marknadsföringslagen ska information om risker alltid lämnas vid marknadsföring av finansiella sparprodukter. Samtidigt ska marknadsföringen vara relevant och saklig. I många fall lämnas överhuvudtaget inte någon information om risker, såsom att kapital kan gå förlorat. I stället lovprisas produkter på ett onyanserat sätt. Dessutom beskrivs produkterna ofta i övergripande ordalag med ett framträdande säljbudskap. Men många poddar klarade sig. – I flera fall förekom ingen marknadsföring alls. Det kan bero på att man med en podcast framför allt är intresserad av att bygga sitt eget varumärke, och därför inte tar in annonser eller reklam i den, säger Otto Johansson Hansson. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.