Uppsalabo får rätt mot sexsajt

3 februari, 2017 i Konsumenträtt

En Uppsalabo blev missnöjd med ett abonnemang på en sexsajt. Nu rekommenderas företaget med bas i Österrrike av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) att kompensera kunden, skriver UNT. Tjänsten kostade 19 kronor och varade i sju dagar. Den åttonde dagen förlängdes abonnemanget automatiskt och företaget drog 1 497 kronor från mannens konto. Enligt mannens anmälan till ARN framgick det inte tydligt nog att han ingått i något abonnemangsavtal när han betalade för testperioden. ARN anser att företaget inte fullgjort sin informationsskyldighet genom att man ”inte på korrekt sätt informerat om att det finns ett standardformulär för utövande av ångerrätt och hur konsumenten kan ta del av detta”. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.