Därför ska du inte ladda mobilen till max

13 februari, 2017 i Tele- och internet

Många tror att mobilbatterier måste laddas ur helt ibland. Helt fel, visar en faktakoll med batteriforskare. Däremot är det viktigt att inte hålla batteriet laddat till 100 procent jämt, skriver SVT Nyheter. Matilda Klett, forskare i elektrokemi vid Tekniska högskolan i Stockholm och vid Swedish Electromobility Centre, arbetar dagligen med litiumjonbatterier och livslängd. Hon är framförallt expert på större batterier som de i elbilar, men kan även mycket om mobiltelefonbatterier. – Det vanligaste misstaget är att tro att man ska hålla mobilen fulladdad hela tiden och på så sätt behålla batteriet i hög cellspänning, säger hon. Det är egentligen inte alls bra för litiumjonbatterier, som trivs mycket bättre i mellanläget mellan 20 och 90 procent. Det här är extra viktigt i de allra senaste litiumjonbatterierna som har extra höga cellspänningar på över 4 Volt. Det bästa för batteriet hållbarhet är därför att ladda kortare med jämna mellanrum och inte nå toppladdning så ofta. Ett annat vanligt ”fel” är att ha mobilen i byxfickan. Där är det nämligen för varmt för litiumjonbatteriet. Till artikeln >>

Kommentarsfunktionen är avstängd.